Sparta, de sleutel tot een rijker leven

In 1917 werd in Apeldoorn de firma ‘Verbeek en Schakel, grossierderij in rijwielen en onderdelen’ opgericht. Deze firma zou van lokale fietsenmaker uitgroeien tot één van de belangrijkste producenten van (motor)fietsen, brommers en meer recent van e-bikes in Nederland: Sparta.

CODA Museum brengt van 22 april tot en met 26 augustus 100 jaar Sparta in beeld in Sparta, de sleutel tot een rijker leven. Een kleurrijke tentoonstelling waarin vanzelfsprekend fietsen, brommers en motoren van het merk Sparta te zien zijn, maar ook een veelheid aan andere zaken. Denk hierbij aan affiches, reclamemateriaal en foto’s. Sparta, de sleutel tot een rijker leven gaat in op de geschiedenis van Sparta, de ontwerpen en gebruikers van Sparta-rijwielen en op de context waarin dat gebeurde. Door bijzondere combinaties met beeldende kunst en vormgeving worden bekende ontwerpen van Sparta in een verrassend ander en artistiek voetlicht gezet.

Mede dankzij het enthousiasme van leden van de Sparta Bromfietsclub, de Sparta Motorclub en Vereniging De Oude Fiets kan CODA in deze tentoonstelling diverse brommers, motoren, fietsen en andere vervoersmiddelen opnemen die door hen worden uitgeleend.

Rondom de tentoonstelling worden in CODA tal van activiteiten georganiseerd voor jong en oud(er). Van boeiende lezingen en rondleidingen door echte Spartaliefhebbers tot workshops sieraden maken met gerecyclede binnenbanden of de mogelijkheid om in Virtual Reality het ‘vrije rijden’ te ervaren.

Sparta en Europa

De expositie ‘Sparta, de sleutel tot een rijker leven’ sluit aan bij het Europees Erfgoedjaar, omdat de Nederlandse fietscultuur tot het Europees erfgoed gerekend mag worden. Deze fietscultuur komt o.a. tot uiting in het produceren van internationaal vermaarde fietsen. Rijwielfabriek Sparta begon hier al 100 jaar geleden mee. De productie van Spartabrommers en -motoren is internationaal wellicht nog belangrijker en bekender, door de export naar het buitenland. De Spartabrommers, -fietsen en -motoren maakten het tevens mogelijk dat ook minder welgestelde mensen zich over een grotere afstand konden bewegen en reizen. Ook naar het buitenland. Zo maakte men kennis met andere (Europese) culturen. De sleutel tot een rijker leven.

Vanwege het onderwerp van de tentoonstelling staat deze de hele maand juli (thema: Erfgoed is van ons allemaal) in de agenda van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. De tentoonstelling is te zien van 22 april t/m 26 augustus 2018.

Locatie: CODA, Vosselmanstraat 299, 7311 CL Apeldoorn
Datum: 22 april t/m 26 augustus 2018

Meer informatie

  • 1 juli 2018 - 31 juli 2018
  • 00:00 - 00:00