Archeologiedag Werelderfgoed Schokland

Ontdek het verborgen verleden van Werelderfgoed Schokland. Midden in de Noordoostpolder ligt een mysterie: het voormalige eiland Schokland. Een plek tussen land en water, waar eeuwenlang mensen woonden. Altijd in strijd met de natuur. Waar kan je de archeologie beter beleven dan op Werelderfgoed Schokland? Dit voormalige eiland is een archeologisch monument en zit vol met prachtige bodemschatten.

Kom dit beleven op zondag 14 oktober. Dan is er een buitengewoon archeologie-programma.

Museum Schokland – Workshop archeoloog onderzoek

Wil jij eens met eigen ogen bewonderen en beluisteren hoe een archeoloog te werk gaat? Dat kan!

Maritiem archeoloog Yftinus van Popta vertelt over het 18de-eeuws koopvaardijschip dat momenteel wordt opgegraven bij Rutten en waar oude schatten boven water komen.

Wist je dat Flevoland een scheepskerkhof is? Scheepsarcheoloog André van Holk vertelt hierover. Hij laat het bredere perspectief zien over de opgraving van het scheepswrak bij Rutten door te vertellen over de vele opgravingen van wrakken op de voormalige bodem van de Zuiderzee.

Bij de scheepsopgraving in Rutten zijn veel amateurarcheologen van AWN Flevoland betrokken (onderdeel van de Landelijke vereniging voor amateurarcheologen). Bij hun stand kun je zien en luisteren welke werkzaamheden er zijn als archeoloog en welke bijzondere vondsten er zijn.

In het Museum is een presentatie te zien over de buitengewone opgraving van het grote schip bij Rutten. Naast de voorwerpen zijn er foto- en filmbeelden te zien van het archeologisch onderzoek.

Erik de Viking laat je zien hoe vroeger leer werd bewerkt. Je gaat hem ongetwijfeld herkennen aan zijn kleding. Het is alsof hij zo uit de Middeleeuwen is komen lopen.

In het kinderatelier kun je jouw eigen schip ontwerpen en toevoegen aan de zee-collage. Aan het einde van de dag neem je jouw eigen schip mee naar huis.

Bezoekerscentrum De Gesteentetuin

Hier kun je de steentijd beleven. Zie hoe mensen duizenden jaren geleden leefden. Met demonstraties manden en touw vlechten. Luister naar de uitleg, klei je eigen potje of hak zelf eens met een bijl van bot. Of leer je liever je eigen vuurtje maken?

Verder kun je hier schatgraven, de archeologie-scherven-puzzel doen of stenen laten zagen met een speciale zaagmachine. Zo kun je de geschiedenis van de steen achterhalen. Neem je eigen steen mee of koop er één in het bezoekerscentrum.

Locatie: Museum Schokland, Middelbuurt 3, 8319 AB Schokland
Datum: 14 oktober 2018

Meer informatie

  • 14 oktober 2018