De ambachtsman als ontdekkingsreiziger – creativiteit vanuit traditie

Crafts Council Nederland organiseert in 2018 de tentoonstelling ‘De ambachtsman als ontdekkingsreiziger’. Organisator Crafts Council Nederland leidt bezoekers langs verschillende ambachtelijke technieken die tot uiting komen in hedendaagse vormgeving. Een ontdekkingsreis langs invloeden tussen generaties en culturen, vroeger en nu en de creativiteit in materialen, technieken en stijlen die daaruit voortkomt. Daarnaast kan de bezoeker deze technieken ook zelf leren in verschillende masterclasses die tijdens het weekend te volgen zijn.

Crafts Council NederlandMet schepen bevoeren we wereldzeeën en ontdekten we de wonderen van de wereld die we maar al te graag terug naar Nederland brachten. Naast specerijen en thee werd ook textiel, hout, keramiek, porselein, zilver, in alle soorten en maten en in allerlei stijlen en uitvoeringen ingevoerd. Deze handel heeft sterke invloed gehad op de ambachtelijke ontwikkeling in Nederland. Deze Nederlandse ambachtelijke cultuur vinden we terug in verschillende expertises; van papier maken (de Hollander, een machine die gebruikt wordt bij de productie van papier), wol bewerking (weven, vilten, verven, denk aan Rembrandts Staalmeesters) tot vlas- en linnenverwerking (de roem van Twente). Maar ook in de iconen van Nederland, zoals Delfts blauw, de boeren zakdoek of het Zeeuws knopje.

Crafts Council Nederland

Crafts Council Nederland is het overkoepelende platform voor het hedendaagse creatieve ambacht. Het is de plek waar kennis overgedragen en geactualiseerd wordt. De plek waar design, kunst, mode, erfgoed en vakmanschap samenkomen. Crafts Council Nederland werkt nauw samen met alle spelers uit het Crafts Domein. Als onderzoeker. Als initiatiefnemer. Als gids. Als conceptontwikkelaar. Als aanjager. Als verbinder.

  • 26 januari 2018 - 28 januari 2018
  • 12:00 - 18:00