De kubusgebouwen van Gerrit Rietveld

Vijf door Gerrit Rietveld ontworpen kubusvormige gebouwen vormen een bijzondere reeks binnen het oeuvre van deze Utrechtse architect. Het zijn voorbeelden van de persoonlijke voorkeur van Rietveld voor deze vorm, los van architectuurstromingen als ‘de Stijl’ en ‘Het Nieuwe Bouwen’. Gerrit Rietveld is het meest bekend door zijn rol in ‘de Stijl’-beweging waarvan vorig jaar het 100-jarig bestaan werd gevierd. Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht en zijn rood-blauwe stoel uit die periode zijn wereldberoemd. Minder bekend is dat Rietveld zich na de Stijl aansloot bij ‘Het Nieuwe Bouwen’ de Nederlandse variant van de Internationale stijl. Zoals de samenstellers van de tentoonstelling stellen: “Onder deze architectuurstromingen en maatschappelijke ontwikkelingen ligt de persoonlijke voorkeur van Gerrit Rietveld voor eenvoudige geometrische volumes, en als overtuigd Humanist met name voor de kubus, als meest menselijke elementaire vorm”. De vijf gebouwen in de ‘kubus-reeks’ zijn: het Rietveld paviljoen bij het Kröller Müller museum, het biënnale paviljoen in Venetië, de Zonnehof in Amersfoort, kerk de Hoeksteen in Uithoorn en Rijksmuseum Vincent van Gogh in Amsterdam.

De tentoonstelling is ontstaan vanuit een samenwerking van Rietveld kenner Gerrit Oorthuys, Martine Eskes, kleindochter van Rietveld en Hollands Licht, ontwikkelaar van modernistisch erfgoed. Deze laatste won met de flat Kleiburg in de Bijlmer de EU Mies van der Rohe Award 2017.

Gerrit Rietveld is een wereldberoemde Utrechter van wie veel mensen de Rietveld-Schröder woning (Unesco werelderfgoed) en diverse stoelen van zijn hand kennen. Deze tentoonstelling gaat in op gebouwen waarvan bij breed publiek niet altijd bekend is dat dit ook ontwerpen van Rietveld zijn. Zoal het Europees erfgoedjaar aandacht besteedt aan cultureel erfgoed in al zijn breedte, besteedt deze tentoonstelling ook aandacht aan het brede oeuvre van deze architect en meubelmaker.

Locatie: Stadhuis, Korte Minrebroederstraat 2, Utrecht
Datum: 4 – 26 april 2018, toegankelijk gedurende de openingstijden van het stadhuis
Toegang: gratis

Meer informatie

  • 4 april 2018