De Nieuwe Hollandse Waterlinie in Minecraft

GeoFort is een science center dat gevestigd is op een fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Met het project “De Nieuwe Hollandse Waterlinie in Minecraft” worden kinderen uitgedaagd om alle forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in detail na te bouwen in Minecraft.

Minecraft is razend populair onder kinderen. GeoCraftNL is de Minecraft-server van GeoFort. Hier bouwen kinderen kastelen, windmolens, kerken en hun eigen huizen na in een virtuele 3D-wereld. Minecraft is een online platform dat werkt als digitale LEGO. Het is enorm populair bij kinderen en jongeren over de hele wereld. GeoFort heeft heel Nederland met behulp van kadastrale gegevens en hoogtekaarten op een schaal van 1:1 nagebouwd met ongeveer 1 triljoen Minecraft-blokken. Elk blok staat voor 1㎥ in het ‘echte’ Nederland. GeoCraft, de minecraftserver van GeoFort, biedt een geweldige ingang om kinderen vanuit hun eigen interesse en spel te enthousiasmeren voor cultureel erfgoed. Iedereen met een minecraft account kan aan dit project meebouwen vanuit de luie stoel. Tegenwoordig hebben nagenoeg alle kinderen een minecraft account.

Uniek aan GeoCraft is de wijze waarop de community is georganiseerd. Het project vindt plaats onder de vleugels van GeoFort, het dagelijkse beheer wordt gedaan door zo’n 30 jongeren tussen de 14 en 25 jaar die de community beheren van bijna 12.000 spelers. Zij onderhouden de server, verzorgen de updates, maken animaties en filmpjes, programmeren de plug-ins en ze zijn de moderators van de community. De tieners onder hen gaan mee als begeleiders bij workshops en events. Deze kracht zetten we ook in tijdens dit project.

Doel: zoveel mogelijk forten klaar voor Open Monumentendag!
Op 14 en 15 april organiseerde GeoFort een speciaal event in het kader van de Opening van het Fortenseizoen. Tijdens dit event gingen kinderen in workshops aan de slag gaan om in GeoCraft de Nieuwe Hollandse Waterlinie na te bouwen. De moderators van de GeoCraft Community (jongeren van 12-20 jaar) hielpen de kinderen tijdens deze workshops. Na afloop waren er 17 forten nagebouwd.

Op 8 en 9 september is het Open Monumenten Dag. Tot die tijd worden kinderen via de GeoCraft server actief aangespoord om thuis mee te blijven bouwen aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het doel is om in augustus zoveel mogelijk forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie gereed hebben voor Open Monumenten dag. In aanloop naar Open Monumenten weekend worden in GeoCraft virtuele speurtochten uitgezet langs de forten. Zo kunnen kinderen thuis de linie ontdekken en op een bijzondere manier kennis krijgen van de historie en het huidige gebruik van de forten. In deze virtuele speurtocht gaan ze op zoek naar aanwijzingen en antwoorden die samen een ‘oplossing’ van de speurtocht vormen. Bij het inleveren van deze ‘oplossing’ bij GeoFort ontvangen ze een presentje.

Ook na afloop van het project blijven de forten op de Minecraftserver van GeoFort bestaan en kunnen kinderen en jongeren de forten virtueel ontdekken.

Over GeoCraft
Het project wordt nu uitgebreid door UNESCO-werelderfgoedsites in Minecraft na te bouwen. Dit laat zien hoe deze aanpak kan worden toegepast op de rest van de wereld. Door Minecraft te gebruiken, dat omarmd wordt door kinderen en jongeren over de hele wereld, stelt GeoCraft de volgende generatie in staat om op een boeiende en innovatieve manier kennis te maken met cultureel erfgoed.

Vanwege het onderwerp van deze activiteit staat deze de hele maand juni (thema: Verdedigingslinies) in de agenda van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. GeoCraft is het hele jaar beschikbaar.

Adres: Geofort, Nieuwe Steeg 74, 4171KG Herwijnen
Openingstijden: GeoFort is alle weekenden en de meeste schoolvakanties open, 10:00 – 17:00 uur

Kijk hier voor meer info over GeoCraft

  • 1 juni 2018 - 30 juni 2018