Erfgoedcafé: Oude voetsporen op het Floriadeterrein

Ym de Roos, vrijwilliger bij de Floriade Almere en gids op de eilanden in het Weerwater, vertelt tijdens het Erfgoedcafé op 26 april 2018 over sporen in het door mensen gemaakte landschap.

In het Weerwater liggen twee eilanden, het Vogeleiland (of Weerwatereiland) en Utopia. Beide eilanden maken onderdeel uit van de toekomstige Floriade en van de daarna te bouwen stadswijk. Van beide eilanden zal een deel in pure vorm blijven voortbestaan. Daar is de historie van het gebied aan de bodembedekking af te lezen. Het bijzondere is dat dit een combinatie is van oernatuur (de zeeklei) en van door mensen gemaakt landschap (de polder). Sommige delen zijn aldoor met rust gelaten, op een ander deel zijn dieren uitgezet, geasfalteerde wegen aangelegd en een toren gebouwd. Ook kwamen er spontaan dieren aanzwemmen en aanvliegen en soms hebben mensen er (huis)dieren losgelaten.

Alles heeft zijn invloed gehad op de ontwikkeling van de flora en fauna en dat gaat nog steeds door. In het kader van het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed is april de maand van het gemaakte landschap. De beide eilanden zijn daar een prachtig voorbeeld van. Omdat veel intact blijft, kunnen ook toekomstige generaties er van blijven genieten.

Locatie: Erfgoedhuis Almere, Baltimoreplein 112, Almere-Buiten
Datum: 26 april 2018, inloop 16:30 uur, start lezing 17:00 uur, borrel 17:30 uur
Toegang: gratis

Meer informatie

(foto: Maria Zaal)

  • 26 april 2018
  • 16:30 - 18:00