Expertmeeting Creativiteit vanuit Traditie

Op vrijdag 26 januari wordt het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed ingeluid met een expertmeeting rondom het maandthema ‘Creativiteit vanuit Traditie’. Op deze bijeenkomst, georganiseerd door Crafts Council Nederland, lichten inspirerende sprekers als Itie van Hout, Mina Abouzahra, Maartje Brattinga, Esmé Hofman, Thijs Adriaans, Sophie Kiesouw toe wat voor hen traditie, vernieuwing en diversiteit op het snijvlak van erfgoed en design betekent. Aansluitend zoekt moderator Hedwig Saam met de deelnemers in de zaal naar antwoorden op vragen zoals ‘welke waarde heeft ons erfgoed’, ‘welke invloed heeft traditie op onze gebruiken en gewoonten’ en ‘hoe gebruiken (jonge) ontwerpers deze waarden en invloeden in hun huidige werk’.

Programma

 • Welkom en inleiding door Mirjam Blott (projectleider Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Nederland) en Marion Poortvliet (founder Crafts Council Nederland).
 • Inleiding door Vera Carasso (directeur museale zaken Scheepvaartmuseum) over de betekenis en veranderende interpretatie van de collectie van het Scheepvaartmuseum Amsterdam.
 • Presentatie door Itie van Hout (voormalig conservator Indonesisch textiel in het Tropenmuseum) n.a.v. haar boek Indonesian textiles at the Tropenmuseum. Ze gaat in op de ongekende schoonheid die uit Azië naar de Lage Landen kwam, hoe we elkaar beïnvloeden en de historische verbondenheid tussen beide landen.
 • Pecha Kucha door:
  – Mina Abouzahra (ontwerper/ondernemer), geboren en getogen in het oosten van Nederland, over the best of both worlds: Nederland – Marokko;
  – Esmé Hofman (fijnscheenvlechtster). Zij gaat in op Kogei, een houding ten opzichte van handwerk en de prijs die ze daarvoor in Japan gewonnen heeft.
 • Reflectie op de presentaties o.l.v. moderator Hedwig Saam, directeur Nationaal Militair Museum.
 • Presentatie door Maartje Brattinga (curator nationaal Glasmuseum) n.a.v. de manifestatie Cities of Glass, over de onderscheidende productiemethoden en vormentaal tussen Italië, Zweden en Tjechië en hoe die in de manifestatie samenkwamen. Wat kunnen we leren van elkaar en wat is het vervolg?
 • Pecha Kucha door:
  – Thijs Adriaans, (fotograaf, documentairemaker), over de actualiteit van de Nederlandse streekdracht en hoe hij dat vormgeeft;
  – Sophie Kiesouw (sociaal ondernemer verbonden aan Makers Unite), die ingaat op het werk van deze stichting die zich inzet om de talenten van nieuwkomers ten volle in te zetten.
 • Reflectie op de presentaties o.l.v. moderator Hedwig Saam.

U kunt als erfgoedprofessional of (beleids)maker deze expertmeeting bijwonen. Aanmelden is verplicht: stuur hiervoor een mail naar amanda@craftscouncil.nl, vóór 20 januari a.s.

Informatie

Datum: vrijdag 26 januari 2018, 13.30 – 15.30 uur
Locatie: Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, Amsterdam
Doelgroep: erfgoedprofessionals, (beleids-)makers

 • 26 januari 2018
 • 13:30 - 15:30