Foto-expositie De Ramp in focus

‘De Ramp in focus’, zo heet de fototentoonstelling die in caisson 4 van het Watersnoodmuseum te zien is. De tentoonstelling bestaat uit zeventig originele foto’s van fotografen Ed van der Elsken, Cas Oorthuys, Eva Besnyö, Ed van Wijk, Aart Klein, Kees Molkenboer en Dolf Kruger. De foto’s van zes van hen komen uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. De werken van Eva Besnyö komen uit de collectie van het Maria Austria Instituut in Amsterdam.

In de jaren vijftig ontstond een kentering van persfotografie naar documentaire fotografie, waarvan de fotoregistratie van de watersnoodramp één van de eerste voorbeelden is. Uit onderzoek is gebleken dat veel bekende Nederlandse fotografen die destijds nog aan het begin van hun carrière stonden, direct na de ramp naar de plek des onheils zijn afgereisd om fotografisch verslag te doen. Bij velen van hen is de voor hun typerende stijl van fotograferen in die series terug te zien.

Vanwege het onderwerp van de tentoonstelling staat deze de hele maand maart (thema: Water) in de agenda van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. De tentoonstelling is nog te zien t/m 31 augustus 2018.

Locatie: Watersnoodmuseum, Ouwerkerk
Datum: 2 februari – 31 augustus 2018, dinsdag t/m zondag 10.00 – 17.00 uur, vanaf 1 april ook op maandagen geopend

Meer informatie

(foto: Overstroomd gebied op Schouwen na de Watersnoodramp, Zeeland, maart 1953, Dolf Kruger/Nederlands Fotomuseum)

  • 1 maart 2018 - 31 maart 2018
  • 10:00 - 17:00