Helmantel in de Grote Kerk – 400 jaar Synode (Dordrecht)

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de Dordtse Synode werd gehouden. Honderd van de beste calvinistische theologen uit verschillende landen kwamen in 1618-1619 bij elkaar in Dordrecht. De synode, die werd geopend in de Grote Kerk te Dordrecht, duurde 180 dagen en is tot op de dag van vandaag relevant voor christenen in Nederland.

Tijdens Ode aan de Synode exposeert de vermaarde Groningse schilder Henk Helmantel in de Grote Kerk. Hij wordt gezien als één van de belangrijkste representanten binnen de stroming van het hedendaags realisme. Helmantel maakt veelal gebruik van dramatische licht-donkercontrasten, zoals ook te zien bij de zeventiende-eeuwse meesters.

Helmantel zal speciaal voor deze expositie enkele werken schilderen in het teken van de Dordtse Synode. Uiteraard zal hij daar zijn eigen invulling aan geven. Wellicht is een kerkinterieur van de Grote Kerk geschilderd door Helmantel te zien. Ook zou een stilleven met items uit de collectie van het Dordrechts Museum deel kunnen uitmaken van de expositie.

Dit project is geinitieerd door de Vrienden van de Grote Kerk in samenwerking met het Dordrechts Museum en is gericht op het thema “identiteit”.

Locatie: Grote Kerk van Dordrecht
Datum: 24 november 2018 – 18 mei 2019

Meer informatie

  • 24 november 2018 - 31 december 2018