Historische rondleiding door Abdij Rolduc: Thuis in Europa

Elke zondagochtend vindt er om 10.30 uur een historische rondleiding plaats door Abdij Rolduc. Het thema van de monumentenmaand september is heel toepasselijk: in Europa. In deze maand zal de rondleiding dan ook een Europees tintje krijgen. Naast de rondleiding vindt er op 2 september de Eurode Monumentendag plaats: Thuis in Europa. Dit is een samenwerking tussen het Openbaar Lichaam Eurode, de gemeente Kerkrade (Nederland), de Stadt Herzogenrath (Duitsland) en de Stichting Eurode 2000+.

Tijdens de rondleiding zal er iets verteld worden over rijkdom door de eeuwen heen. Met die ‘rijkdom’ bedoelen we de omstandigheid dat onze Euregio midden in een der meest doorontwikkelde delen van Europa ligt. Hoogtepunt: de situatie in de dertiende eeuw toen het gebied Aken, Luik, Maastricht zo ongeveer hét culturele en economische centrum van Europa was. (Boek Land zonder Grenzen, Jean Lejeune 1958).

Deze rijkdom voert ons door drie landen: Nederland, België en Duitsland; waar een aantal malen een landsgrens gepasseerd wordt. We zien echter steeds meer dat de Europese gedachte grenzen doet vervagen, ook in onze streken. Het leidt ons veel meer door één gemeenschappelijke regio: de Euregio Maas-Rijn, één van de oudste Euregio’s van Europa. Daarmee is de historische cirkel rond. Het territorium van het oude hertogdom Limburg vormt immers de kern van het gebied van de huidige Euregio Maas-Rijn.

De abt van Rolduc was afwisselend met de abt van Val-Dieu in België voorzitter van de Staten van Limburg. Daarnaast gaf hij leiding aan een voornaam geestelijk instituut met een sterke uitstraling naar de hele Euregio, ook verder oostwaarts. En bovendien was de abt in latere eeuwen op het toppunt van zijn macht werkgever van een bloeiende mijnonderneming met meer dan 300 mijnwerkers in een der oudste kolenbekkens van Europa. Veel sporen van dit alles zijn tussen het middeleeuwse residentiestadje Limbourg en monumentaal Rolduc, een der best bewaarde kloosterabdijen van West-Europa met wellicht de mooiste Romaanse crypte ter wereld, terug te vinden.

Locatie: Abdij Rolduc, Kerkrade
Datum: zondagochtend 2, 9, 16, 23 en 30 september 2018, 10.30-12.00 uur

Meer informatie

  • 2 september 2018 - 30 september 2018
  • 10:30 - 12:00