History in Concert (TivoliVredenburg, Utrecht)

History in Concert vindt plaats tijdens de Maand van de Geschiedenis, op 16 oktober 2018 in TivoliVredenburg in Utrecht. In de Grote Zaal van deze centraal gelegen muziektempel zal een divers gezelschap van gevierde muzikanten en bekende ambassadeurs van geschiedenis optreden: onder anderen rapper Akwasi met Zwart Licht, popzanger Blaudzun met Krontjong-muzikanten, zangeres Ellen ten Damme en singer-songwriter Linde Schöne, beiden over opstandige vrouwen in de geschiedenis, en historisch letterkundige en schrijver Herman Pleij met jonge talenten van de Nationale Opera Studio. Samen geven zij op bijzondere en originele wijze inhoud en betekenis aan onze geschiedenis. De avond zal aansluiten bij het thema van de Maand van de Geschiedenis dit jaar, Opstand, en wordt geleid door journalist en televisiepresentator Matthijs van Nieuwkerk. Er is ook een speciale programmering in de foyer van TivoliVredenburg, waar musea en instellingen zichzelf presenteren met diverse activiteiten en presentaties.

De Canon van Nederland neemt je in vijftig vensters mee langs mensen, gebeurtenissen en voorwerpen die samen de geschiedenis van Nederland vertellen. Met de Canon als uitgangspunt slaan musea door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Dit Canonnetwerk is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon te zien is. De komende jaren groeit het netwerk uit tot enkele tientallen musea, verspreid over twaalf provincies, met voorwerpen die onmisbaar zijn om de Canon te verbeelden. Zo komt de bezoeker oog in oog te staan met de geschiedenis van Nederland. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het K.F. Hein Fonds en de Gravin van Bylandt Stichting.

Met History in Concert programmeert het Canonnetwerk voor het eerst als collectief op landelijke schaal voor een groot publiek. Houd de website en het Facebook-event goed in de gaten voor al het nieuws over programma-onderdelen en ticketverkoop.

Deze activiteit sluit aan bij het erfgoedthema beladen erfgoed, omdat actuele thema’s als het slavernijverleden, vrouwenemancipatie/feminisme en de oorlog in Indonesië aan bod komen. Het is uniek dat de Canon van Nederland, die nu ook weer veel in het nieuws is, voor een groot publiek wordt gecombineerd met optredens van en interviews met bekende artiesten. Dat de artiesten en presentator Matthijs van Nieuwkerk zich aan dit event hebben gecommitteerd, geeft wel aan hoe geschiedenis tegenwoordig weer lééft. Voor zover bekend is de Canon een echt Nederlands verschijnsel, maar daarbij is de internationale context nooit ver weg, in de eerste plaats door ons koloniale verleden.

Locatie: TivoliVredenburg, Utrecht
Datum: 16 oktober 2018, 19.00-23.00 uur, 19.00 uur start foyerprogramma, 20.30 uur start zaalprogramma
Tickets: € 15,- (normaal tarief), € 12,50 (gereduceerd tarief en early bird)

Meer informatie

  • 16 oktober 2018
  • 19:00 - 23:00