Kasteel Montfort – eeuwenlang één van de grootste kastelen van Nederland

Kasteel Montfort dateert uit 1260 en was eeuwenlang één van de grootste kastelen van Nederland. Hieraan herinnert een indrukwekkende ruïne met een bezoekerscentrum in een gerestaureerde kasteeltoren. In 2017 is er weer een groot restauratieproject afgerond: de prachtige 14de-eeuwse gewelven van de oostelijke kelders samen met het trappenhuis en de zuidoosttoren. Laat je op en rond kasteel Montfort verrassen door het boeiende verleden en het fraaie landschap van de ‘Heerlickheit Montfort’. Griezel in de kerker. Geniet van het uitzicht vanuit de Panoramazaal. Wandel door de kasteeltuin. Ontdek ook de prachtige landgoederen Rozendaal, Schrevenhof en Reigersbroek.

Geschiedenis
Kasteel Montfort werd rond 1260 gebouwd door Hendrik van Gelre, op een heuvelrug in het waterrijke Vlootbeekdal. Door deze ligging, het veelhoekige grondplan en dikke natuurstenen muren was het praktisch onneembaar. Na Hendrik’s dood in 1285 hoorde kasteel Montfort bij het graafschap Gelre. Graaf Reinoud I voltooide waarschijnlijk de hoofdtoren van het kasteel: de Grauwert.

Onder Reinoud II groeide het belang van kasteel Montfort. Vanaf 1337 verbleef hij er regelmatig met zijn hofhouding. Dit stelde hogere eisen aan de woonvertrekken, die in 1342-1343 werden uitgebreid en vernieuwd. Tot het eind van de 15e eeuw deed Montfort nog regelmatig dienst als residentie van de landsheer. Verder woonde hier de drossaard, die met 27 man personeel zorgde voor de verdediging en het bestuur van het ambt Montfort, een bestuursdistrict van het Overkwartier van Gelre.

Openingstijden
Kasteel Montfort is van 28 april t/m 30 september 2018 iedere dinsdag, woensdag, donderdag en zondag geopend, telkens van 10:00 tot 17:00 uur (kassa sluit 16.15 uur). Op andere dagen zal de poort open zijn bij voldoende bezetting. Ook kan het kasteelterras bezocht worden.

Vanwege het onderwerp van deze activiteit staat deze de hele maand augustus (thema: Landgoederen en buitenplaatsen) in de agenda van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het kasteel is ook buiten deze periode te bezoeken.

Meer informatie over Kasteel Montfort

  • 1 augustus 2018 - 31 augustus 2018