Liberation Route Europe

Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die belangrijke mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de westelijke geallieerden vanaf Zuid-Engeland naar de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, Brabant, Limburg, Arnhem, Nijmegen, het Hürtgenwald en Berlijn. De route gaat verder naar de Poolse stad Gdańsk, waar bijna twee generaties later een democratische revolutie op gang kwam om de afscheiding van Europa op te heffen.

De Liberation Route laat je beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde in Nederland en de Duitse grensstreek. Op meer dan 100 locaties in de wijde omgeving liggen Maaskeien met informatiepanelen, de zogenaamde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meer personen tijdens de laatste oorlogsjaren.

De Liberation Route is geen kant en klare route. Afhankelijk van jouw interesse stel je zelf een wandel-, fiets-, bus- of autoroute samen langs de luisterplekken van jouw keuze. Onderstaand vind je een verwijzing naar een overzicht van alle luisterplekken midden in Limburg. Alle hoorspelen, luisterplekken, routesuggesties, arrangementen en evenementen vind je op liberationroute.nl.

Er is ook de LRE App (beschikbaar voor iPhone en Android). Deze biedt direct toegang tot verhaallijnen, bezienswaardigheden, historische gebeurtenissen, biografieën en nog veel meer, inclusief historische foto’s, ingesproken verhalen en filmpjes.

Vanwege het onderwerp van deze route staat deze de hele maand mei (thema: Europese Routes) in de agenda van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. De route is echter het hele jaar te ‘bereizen’.

Meer informatie

  • 1 mei 2018 - 31 mei 2018