Minitentoonstelling Las Lanzas en de belegering van Breda

450 jaar geleden begon de Opstand in de Nederlanden. Deze opstand duurde 80 jaar en staat daarom ook wel bekend als de 80-jarige oorlog. Breda was in die periode een sterke en rijke vestingstad, maar bleef niet ongeschonden in de strijd tussen de Spaanse en Staatse troepen. Breda is namelijk meerdere malen belegerd.

De Spaanse meesterschilder Diego Velázquez maakte van één van die belegeringen het schilderij Las Lanzas. Op het schilderij is de sleuteloverdracht van Justinus van Nassau aan Ambrogio Spinola prominent aanwezig. Hierdoor was Breda weer in Spaanse handen, maar het zou niet lang duren voordat de Staatse troepen Breda weer zouden belegeren.

Het originele schilderij bevind zich in het Museo Nacional del Prado in Madrid, maar in Breda zijn twee replica’s aanwezig. Eén hangt in het Stadhuis en de andere is in het bezit van het Stedelijk Museum Breda.

Voor de maand van de geschiedenis en de archeologiedagen is een minitentoonstelling gemaakt die de Opstand en het schilderij in context plaatst door middel van in Breda gevonden archeologisch objecten, afbeeldingen en een tijdlijn.

Locatie: Nieuwe Veste, Molenstraat 6, Breda
Datum: 19 september – 31 oktober 2018

Meer informatie

  • 19 september 2018 - 31 oktober 2018