Nationale Archeologiedagen – Amsterdam

Op zaterdag 13 en zondag 14 oktober 2018 doet Amsterdam mee aan de vierde editie van de Nationale Archeologiedagen. De archeologen van de gemeente besteden dit keer vooral aandacht aan de opgravingen bij de Noord/Zuidlijn. Dit jaar kunnen geïnteresseerden op vier locaties in Amsterdam ontdekken, wat het werk van een archeoloog inhoudt. Voor elke leeftijd is er wel iets interessants te doen of te bekijken. Naast Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam doen het Allard Pierson Museum, het Museum Ons’ Lieve Heer op Solder en het Joods Historisch Museum mee. Iedereen is welkom. Veel onderdelen van het programma zijn gratis.

Open huis werkplaats Monumenten en Archeologie, Marineterrein

Op het Marineterrein, houdt Monumenten en Archeologie (MenA) open huis in en rond de werkplaats van de archeologen. Daar kunnen kinderen bijvoorbeeld vondsten wassen, sorteren en puzzelen hoe je ze aan elkaar kunt plakken en vertellen de archeologen het verhaal achter de scherven. Gedeeltes van de werkplaats zijn te bekijken. De film ‘Amstel, spiegel van de stad’ over 15 jaar opgravingen tijdens de werkzaamheden voor de Noord-Zuidlijn is daar continu te zien. Met de website Belowthesurface over de Noord/Zuidlijnvondsten kun je aan de slag om je eigen vitrine samen te stellen.
Zowel op zaterdag als op zondag is er bovendien een lezing in de Commandantswoning op het Marineterrein. Zaterdag om 15 uur: lezing door stadsarcheoloog Jerzy Gawronski (‘VOC-schip Amsterdam. Archeologie in een aquarium’) en zondag om 15 uur: archeoloog Peter Kranendonk (‘Archeologie van de Noord/Zuidlijn, 700.000 vondsten en één rivier’).
Alles is gratis toegankelijk.

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Dat er ook kleinere vondsten zijn, uiteenlopend van visgraatjes en zaden tot kralen en spelden en wat die vertellen, kan worden ontdekt in de Pop-Up-ArcheoHotspot in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Daar zijn vondsten te zien uit de beerput, die door MenA is opgegraven bij het funderingsherstel van het museum. Op zaterdag 13 oktober om 12 uur zal archeoloog Ranjith Jayasena hierover vertellen en het een en ander laten zien in een lezing en aansluitende rondleiding. Voedselresten en honderden gebruiksvoorwerpen van keramiek, glas, metaal en hout uit de periode 1675-1750 geven een tastbaar beeld van het dagelijks leven van de bewoners en gebruikers van het pand. Dit was een gemêleerd gezelschap van kerkgangers op zolder en het publiek van het bierhuis van de familie Van der Meulen op begane grond, tot de priester in de tweede steegwoning.

Allard Pierson Museum

In het Allard Pierson Museum zijn er op 13 en 14 oktober kinderworkshops ‘Archeoloog in het museum!’, waarbij kinderen ontdekken hoe het is om als archeoloog in een oudheidkundig museum te werken. Ze gaan aan de slag met archeologisch materiaal en kaarten van de stad Amsterdam, maar ook met 4000 jaar oude scherven uit Syrië. Door goed te kijken én te voelen leren ze echt van nep te onderscheiden. Op 14 oktober geeft restaurator Ron Leenheer een cursus EHBO: ‘Eerste Hulp Bij Opgravingen’. Ron is gespecialiseerd in metaalbewerking en behandelt al 27 jaar objecten die bij het museum binnenkomen. In een uurtje vertelt hij wat een amateurarcheoloog het beste kan doen, of vooral niet doen, met een object dat bijvoorbeeld bij het omploegen van de tuin naar boven is gekomen. Daarnaast geeft Ron praktische tips over het vaststellen van de staat waarin een object verkeert, het schoonmaken van materialen (waarbij de nadruk ligt op metaal) en het bewaren van gevonden objecten.

Kinderworkshops: zaterdag en zondag: 13.30 – 14.30 uur & 15.00 – 16.00 uur
Kosten: 5 euro, 1 euro met de Stadspas. Aanmelden via www.allardpiersonmuseum.nl.
Cursus EHBO: zondag 15.00 – 16.00 uur
Kosten: vrij toegankelijk. Aanmelden via www.allardpiersonmuseum.nl.

Joods Historisch Museum

In het Joods Historisch Museum is op zondag 14 oktober aandacht voor archeologie.
Zondag om 12.00 uur geeft Marijn Stolk een lezing over ‘Diaspora and Identity’, haar archeologisch onderzoek rond het Waterlooplein. Door het onderzoek komen we meer te weten over etniciteit, status, geslacht en religieuze geloofsovertuigingen van de vroegere inwoners van het voormalige eiland Vlooienburg.

Verder is er die dag van 11.00 tot 17.00 uur een Pop-up Archeo Hotspot. In het Museumcafé van het Joods Historisch Museum kunnen bezoekers in aanraking komen met archeologische vondsten van Vlooienburg, een voormalige Joodse wijk. Voorafgaand aan de bouw van de Stopera is in 1981 en 1982 van alles aangetroffen. Bezoekers maken kennis met opgravingen uit de buurt en kunnen helpen met het sorteren van en puzzelen met archeologisch materiaal.

Waar

– Werkplaats van Monumenten en Archeologie op het Marineterrein, gebouw 002, Kattenburgerstraat 5 (tussen 10 en 17 uur)
– Commandantswoning Marineterrein, gebouw 001, Kattenburgerstraat 5
– Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 129
– Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, Oudezijds Voorburgwal 38-40
– Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1

Alle activiteiten op een rij

– Werkplaats Monumenten en Archeologie
Zaterdag en zondag, van 10 tot 17 uur: open huis werkplaats, schoonmaken en onderzoeken vondsten, film ‘Amstel, spiegel van de stad’, website Belowthesurface, Noord/Zuidlijn-vondsten
– Commandantswoning Marineterrein
Zaterdag om 15 uur: lezing door stadsarcheoloog Jerzy Gawronski (‘VOC-schip Amsterdam. Archeologie in een aquarium’) en zondag om 15 uur: archeoloog Peter Kranendonk (‘Archeologie van de Noord/Zuidlijn, 700.000 vondsten en één rivier’)
– Museum Ons’ Lieve Heer op Solder
Zaterdag om 12 uur lezing door archeoloog Ranjith Jayasena.
– Allard Pierson Museum
Zaterdag en zondag: 13.30 – 14.30 uur & 15.00 – 16.00 uur Kinderworkshops
Zondag 15.00 – 16.00 uur: Cursus EHBO; vrij toegankelijk.
Zaterdag en zondag: Pop-up-ArcheoHotspot
– Joods Historisch Museum
Zondag om 12.00 uur: lezing over ‘Diaspora and Identity’ door Marijn Stolk.
Zondag van 11.00 tot 17.00 uur: Pop-up Archeo Hotspot

Met deze archeologiedagen kan een breed publiek in heel Nederland eenmaal per jaar kennis maken met alle aspecten, die de Nederlandse archeologie zo leuk maken.

  • 13 oktober 2018 - 14 oktober 2018