Paeremessenmiddag in het muZEEum

Hoewel veel mensen nog zakmessen dragen, zijn ze zelden nog zo mooi als de zakmessen die de boeren en boerenknechten vroeger droegen. Deze paeremessen zijn vernoemd naar het paardje dat vaak in het houtsnijwerk verwerkt was. Ze waren vooral een gebruiksvoorwerp bij allerhande werkzaamheden in het boerenbedrijf, maar zeker ook een pronkstuk. In Europa komen verschillende vormen van houtsnijwerk voor, en de paeremessen kunnen worden gezien als Zeeuwse invulling hiervan.

Tegenwoordig worden er niet veel paeremessen meer gemaakt en zijn er steeds minder mensen die dit vak nog kunnen uitoefenen. Janneke Jacobs is een van de mensen die het kan, en dat doet ze vol passie. Op woensdag 21 februari 2018 organiseert Zeeuwse Ankers samen met het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen een speciale Paeremessenmiddag. Janneke demonstreert haar werk tijdens de middag, en er is van alles te doen voor ouders en hun kinderen.

Ontwerpwedstrijd

Voor kinderen is er een leuke ontwerpwedstrijd. Hierbij kun je gaan voor een meer traditioneel mesheft met paarden, of er een geheel eigen ontwerp van maken. Er zijn ook leuke kleurplaten om in te kleuren. De ontwerpwedstrijd duurt de hele voorjaarsvakantie en ingekleurde kleurplaten kunnen worden ingeleverd bij het muZEEum. De week na de voorjaarsvakantie kiezen we de winnaar, die een heel bijzonder presentje krijgt!

Locatie: Zeeuws maritiem muZEEum, Nieuwendijk 11, Vlissingen
Datum: 21 februari 2018
Toegang: € 10,- voor volwassenen, € 5,- voor kinderen van 4 t/m 17 en gratis voor kinderen jonger dan 4

Meer informatie

  • 21 februari 2018