Tentoonstelling ‘Familie’ in Museum Ons’ Lieve Heer Op Solder (Amsterdam)

Op 3 november, tijdens de Museumnacht, opent Museum Ons’ Lieve Heer Op Solder de nieuwe tentoonstelling ‘Familie’, waarbij de Heilige Familie verbonden wordt met hedendaagse families. Naast de historische objecten die worden tentoongesteld, zijn er speciaal voor deze tentoonstelling ook vijf grote Nederlandse families van verschillende achtergronden gefotografeerd. 

Families komen in alle vormen en samenstellingen voor en in alle culturen en religies. Elkaars familie zijn, betekent verwantschap voelen. Biologische afstamming speelt daarbij een rol, maar is niet de enige factor van betekenis. Minstens zo belangrijk voor het familiegevoel zijn zorg voor elkaar, solidariteit en saamhorigheid. Iedere familie heeft een verhaal over de bijzondere en unieke band die familieleden met elkaar hebben.

De bekendste familie in de christelijke traditie is de familie van Jezus. Het levensverhaal van Jezus staat beschreven in het Nieuwe Testament. Zijn familie is in de christelijke traditie talloze malen verbeeld.

Fotoportretten van moderne families laten een grote variatie aan familiebanden zien. Historische objecten verbeelden verrassende familieopstellingen uit het leven van Jezus. Er zijn overeenkomsten en verschillen tussen de oude en de nieuwe beelden en verhalen.

Over het museum
Verscholen in het hart van de Amsterdamse binnenstad bevindt zich een klein wonder: Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Bezoekers gaan er op ontdekking in een zeldzaam goed bewaard grachtenhuis uit de Gouden Eeuw. Smalle gangen en trappen leiden naar historisch ingerichte woonvertrekken, keukens en bedstedes, om te eindigen in wat letterlijk het hoogtepunt is van het museum: een complete kerk op zolder. Meer informatie is te vinden op de website van het museum.

  • 3 november 2018 - 30 november 2018