Trui aan, Trossen los

Deze tijdelijke tentoonstelling in Museum Kaap Skil gaat over de rol van kinderen in de visserij rond 1900. Ze moesten meewerken op de schepen, om de magen te vullen. In een decor van katoenen zeilen hangen stoere visserstruien in kindermaten. In deze sfeervolle ruimte komt het verhaal van de kinderen uit Texelse vissersfamilies tot leven.

Vanuit Oosterend en Oudeschild werd een ruime eeuw geleden vooral in familieverband gevist. Kinderen moesten bijdragen aan het gezinsinkomen en jongens traden automatisch in de voetsporen van hun vader. Zonen van vissers gingen dus mee de zee op. In de grote vissersplaatsen als Katwijk, Scheveningen en Vlaardingen was de visserij veel meer als een industrie opgezet. Er werd grootschalig op haring gevist en kinderen werden er echt uitgebuit. Op Texel was de visserij kleinschalig, voer men op kleine blazers en hielpen de kinderen met alle voorkomende werkzaamheden mee.

De tentoonstelling is interessant voor volwassenen én kinderen. Speciaal voor de jeugd zijn er extra’tjes toegevoegd: er kan gevist worden op verschillende soorten zeedieren, er is een foto-boot en in de kinderhoek zijn allerlei activiteiten te doen.

Vanwege het onderwerp van deze activiteit staat deze de hele maand maart (thema: Water) in de agenda van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. De expositie Trui aan, Trossen los is uiteraard ook hierna nog te zien.

Locatie: Museum Kaap Skil, Heemskerckstraat 9, 1792 AA Oudeschild
Openingstijden: dinsdag – zaterdag 10-17 uur (in de schoolvakanties ook op maandag), zon- en feestdagen 12-17 uur

Meer informatie

  • 1 maart 2018 - 31 maart 2018
  • 10:00 - 17:00