Utrecht op film 1920-1980

Het Utrechts Archief presenteert de hoogtepunten uit een indrukwekkende filmcollectie over Utrecht. Bewegend beeld is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Filmpjes maken op je telefoon, dronebeelden van de Domtoren, Youtube en Instagram: film is tegenwoordig altijd en overal. Maar ook decennia terug werd de provincie Utrecht al vastgelegd op camera. Amateurs en professionele filmers trokken er begin 20e eeuw al op uit om hun stad en omgeving vast te leggen. De sloop van het oude station, zwemmen op een zomerse dag…Je ziet het allemaal terug in de unieke filmbeelden van de stad en regio. De verzameling van ruim 550 films neemt als historisch erfgoed een bijzondere plek in in de collectie van Het Utrechts Archief.

De enorme collectie bewegend beeld van Het Utrechts Archief neemt een bijzondere plek in in het culturele geheugen van stad en provincie Utrecht. De beelden leggen de veranderingen in geografie en het dagelijks leven van inwoners van stad en provincie Utrecht nauwkeurig vast, aanhakend op gebeurtenissen die in heel Europa een grote rol speelden, zoals de Bevrijding, innovaties, maar ook muziek, trends en mode van een bepaalde periode.

In de maand augustus verzorgt Het Utrechts Archief een voorprogramma met historische films op locatie in de provincie, én een openluchtfilmvoorstelling op het plein op de Hamburgerstraat 28.

Vanwege dit voorprogramma en de openluchtfilmvoorstelling staat deze activiteit de hele maand augustus in de agenda van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het Utrechts Archief is echter het hele jaar geopend.

Adres: Het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, 3512 NS Utrecht
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag: 10:00 – 17:00 uur, in het weekend en op feestdagen: 12:30 – 17:00 uur

Meer informatie

  • 1 augustus 2018 - 31 augustus 2018