Burgemeesters over hun erfgoed: Hardenberg

Wie Dedemsvaart binnenrijdt, kan er bijna niet omheen: de drie kalkovens. Door het goede vaarwater en voldoende scheepsruimte had Dedemsvaart een ideale ligging voor de kalkovens. Mede door de bouw van de eerste stenen woningen in de prille steenkolonie, groeide de behoefte aan schelpkalk. Vanaf 1817 kwam de productie van schelpkalk in de Dedemsvaartse kalkovens op gang. De schelpen die hier voor gebruikt werden, waren afkomstig uit het westen van Nederland. De schelpen werden vervoerd met turfschepen, die in het westen turf uit Dedemsvaart afleverden. Dedemsvaart stond destijds bekend om zijn grote hoeveelheden turf.

Na al die jaren zijn de kalkovens nog altijd uniek en herkenbaar. Op het kalkoventerrein is een streekmuseum gevestigd en ook zijn er een turfschip, turfschuur, scheepshelling en verschillende werfhuisjes te bezichtigen.

Erfgoed verbindt, Europa inspireert
“Prachtig om bij binnenkomst in het dorp Dedemsvaart de kenmerkende kalkovens te zien. Alle drie met hun eigen vorm. Ze zijn de nalatenschap van de boeiende historie van Dedemsvaart. Mooi dat dit verhaal voor de toekomst bewaard is gebleven.”, aldus Burgemeester Peter Snijders van gemeente Hardenberg.

Hoe ziet het erfgoed in onze eigen achtertuin er uit? Wat zijn de pronkstukken uit onze regio? Burgemeesters aan het woord over het erfgoed in hun gemeente, volg hen hier.