Thema in januari 2018

Creativiteit wortelt ook in traditie. Erfgoed inspireert hedendaagse kunstenaars en ontwerpers om oude en nieuwe culturen te verweven, om moderne uitingen te vinden voor traditionele vormen en technieken. Dutch Design is hier een internationaal beroemd voorbeeld van.

De laatste jaren is de ambachtelijke maakcultuur met een flinke comeback bezig. Lokaal en ambachtelijk gemaakt eten en drinken staat bijna overal op het menu. In onze hypermoderne technologische samenleving willen we waarde blijven toekennen aan tradities en het vakmanschap van oude ambachten. Makers en producten die uiting geven aan de verweving van internationale oude en nieuwe culturen hebben deze maand een streepje voor!

Bekijk het filmpje over het ambacht glasblazen, speciaal gemaakt voor het thema creativiteit vanuit traditie.

Schijnwerperproject

Creativiteit vanuit traditie: de ambachtsman als ontdekkingsreiziger - Aftrap Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed

Crafts Council Nederland organiseert rond het thema Creativiteit vanuit traditie van 26 tot en met 28 januari 2018 in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam een expositie en publieksactiviteiten onder de titel 'De ambachtsman als ontdekkingsreiziger'. Organisator Crafts Council Nederland leidt bezoekers langs verschillende ambachtelijke technieken die tot uiting komen in hedendaagse vormgeving. Een ontdekkingsreis langs invloeden tussen generaties en culturen, vroeger en nu en de creativiteit in materialen, technieken en stijlen die daaruit voortkomt. Daarnaast kan de bezoeker deze technieken ook zelf leren in verschillende masterclasses die tijdens het weekend te volgen zijn.

Op 26 januari zal een bijeenkomst voor erfgoedprofessionals, waarbij eveneens het maandthema centraal staat, het Europees erfgoedjaar in Nederland inluiden.

Verslag Expertmeeting 26 januari 2018 – Creativiteit vanuit Traditie

Op vrijdag 26 januari startte het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed officieel met een expertmeeting over creativiteit op het snijvlak van design en erfgoed. Crafts Council Nederland had voor deze gelegenheid een gemêleerde groep sprekers uit haar netwerk bij elkaar gebracht in Het Scheepvaartmuseum. Samen met de zaal gaven zij hun visie op de betekenis van erfgoed en ambachtelijke tradities voor de hedendaagse designpraktijk van jonge ontwerpers en kunstenaars.

Activiteiten

(c)2018 Webdesign Reith | Hendriks & partners