Thema in februari 2018

De instandhouding van ons Europese erfgoed vraagt om gespecialiseerd ambachtelijk vakmanschap. Het is daarom belangrijk dat de belangstelling voor erfgoed gepaard gaat met het voortbestaan van kennis over oude technieken en historische materialen. Ondanks de toegenomen belangstelling voor ambachtelijk en lokaal gefabriceerde producten, blijft het een enorme uitdaging om straks voldoende gekwalificeerde vakmensen op onze steigers te hebben staan.

Een van de aspecten die we binnen dit thema onder het voetlicht brengen is de toepassing van nieuwe technologische innovaties om eeuwenoude ambachten en materialen in stand te houden. In deze maand willen we zoveel mogelijk jongeren enthousiasmeren voor dit prachtige vakgebied.

Bekijk het filmpje over het opleiden van restauratievakmannen van de toekomst, speciaal gemaakt voor het thema duurzaam vakmanschap.

Schijnwerperproject

Duurzaam vakmanschap: hoe behouden we ons erfgoed in de toekomst?

Hoe kunnen we jongeren enthousiasmeren voor ambachtelijk vakmanschap? Die vraag staat deze maand centraal. Wat denken bijvoorbeeld jonge vaklieden zelf over het aantrekkelijk maken en houden van het restauratievak.

Een expertmeeting probeert hierop antwoorden te vinden. Tijdens een publieksevenement kunt u zelf proeven aan diverse ambachtelijke disciplines.

Verslag expertmeeting 15 februari 2018 – Duurzaam vakmanschap

Tussen Europese landen bestaan er enorme verschillen in de waardering van het ambacht. Nederland komt er in de vergelijking niet al te best vanaf. Sterker nog: “We hollen hopeloos achteruit”, aldus professor Arjo Klamer. Het ambacht wordt gezien als ‘iets met je handen doen’, niet met je hoofd. Het gebruik van het cognitieve en analytisch vermogen, dat juist essentieel is voor de beheersing van een ambacht, wordt hiermee genegeerd. Denk ook maar aan het spreken over ‘hoog’ en ‘laag’ opgeleid. De situatie in Nederland kent een lage waardering en status van het ambacht, met een vermagerde infrastructuur en een dalend aantal ambachtslieden en –studenten. Maar wiens probleem is dat eigenlijk? En waar ligt de oplossing? Deze en andere vragen kwamen aan bod tijdens de expertmeeting over duurzaam vakmanschap in Het Provinciehuis, Noord-Holland.

Activiteiten

Nieuws

Bijzonder Nederlands erfgoed op de Nationale Oldtimerdag

De komende Nationale Oldtimerdag op zondag 17 juni a.s. brengt een primeur op het gebied van mobiel erfgoed. De Simplex Railauto; een voertuig dat –

Lees verder
Restauratietimmerman

Wie is de beste restauratietimmerman van Nederland?

Februari stond in het teken van Duurzaam Vakmanschap. Het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed organiseerde een expertmeeting over de toekomst van het restauratieambacht, lees

Lees verder
Gruts

Met GRUTS geven jongeren erfgoed nieuwe toekomst

Noord-Brabant investeert met het programma de Erfgoedfabriek in ‘vakmanschap’. Onder de naam GRUTS werken studenten vanuit verschillende studierichtingen samen aan het herbestemmen van materieel erfgoed

Lees verder
Minister van Engelshoven bezoekt restauratieopleiding van ROC Twente

Minister Van Engelshoven bezoekt restauratieopleiding ROC Twente

Vandaag bezocht minister Van Engelshoven de nieuwe restauratieopleiding van het ROC van Twente en RIBO. Zij maakte kennis met studenten van de opleiding Technicus Hout

Lees verder
(c)2018 Webdesign Reith | Hendriks & partners