Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 officieel gelanceerd

Vandaag vond in Milaan, tijdens het Europese Cultuurforum ‘Creative Europe’, de officiële aftrap plaats van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018. Gedurende dit themajaar zullen in heel Europa activiteiten en evenementen op het gebied van cultureel erfgoed plaatsvinden. De opening van het Nederlandse programma van het themajaar is op 26 januari a.s. in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Onder het motto ‘Erfgoed verbindt, Europa inspireert’ openen in 2018 zeer vele (erfgoed)organisaties in Nederland hun deuren met activiteiten die de verbinding met Europa zichtbaar maken. Grote publieksevenementen zoals de Open Monumentendag, de Nationale Archeologiedagen en de Maand van de Geschiedenis belichten de Europese aspecten van ons erfgoed in hun programmering. Ook wordt aansluiting gezocht bij het programma van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Tijdens het themajaar wordt maandelijks een erfgoedthema in de schijnwerper gezet, waarin de relatie tussen Nederland en Europa specifiek tot uitdrukking komt. In januari staat bijvoorbeeld het thema ‘Creativiteit vanuit traditie’ centraal. Erfgoed inspireert jonge kunstenaars en vormgevers tot nieuwe vertalingen van traditionele vormen en technieken. Hedendaags Dutch Design is hier een uiting van die zich internationaal onderscheidt. Crafts Council Nederland organiseert rond dit thema van 26 tot en met 28 januari in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam een expositie en publieksactiviteiten onder de titel ‘De ambachtsman als ontdekkingsreiziger’.

Minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven ziet uit naar een mooi jaar: “Op iedere hoek van de straat kun je in Europa erfgoed terugvinden. Maar erfgoed zit niet alleen in stenen: ook verhalen, muziek, films en ambachten laten onze geschiedenis zien. In de verscheidenheid van ons erfgoed zijn we verenigd. Door het Europees Erfgoedjaar wordt een schijnwerper gezet op al het erfgoed.”