In gesprek over Beladen Erfgoed – een terugblik

‘Beladen erfgoed’ was het thema van de expertmeeting die 20 september plaatsvond in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Daarbij werd vooral gekeken naar de praktische kant: hoe ga je om met en voer je het gesprek over beladen erfgoed? Ruim 100 deelnemers gingen in gesprek over de emoties en perspectieven die zij hadden bij verschillende erfgoedonderwerpen in het museum, zoals het Indisch Achtererf, de Molukse Barak, de Anansiboom en het verwoeste portret van koningin Wilhelmina. Deze gesprekken werden gevoerd aan de hand van de methode Emotienetwerken, ontwikkeld door Imagine IC en de Reinwardt Academie. Ook begeleidde de Nederlandse Unesco Commissie twee werkgroepen aan de hand van hun aanpak voor betwist erfgoed.

Guinevere Ras, consultant Museale Meerstemmigheid, begeleidde de groep van de Anansiboom, waarin de deelnemers hun emoties deelden bij de Afro-Caribische vertelcultuur rond de spin Anansi, bij de Anansiboom: “Het was op vele manieren een emotionele dag. Met een leuke groep mocht ik de interessante nieuwe methodologie rondom de omgang met beladen erfgoed uittesten in het Nederlands Openluchtmuseum. Enerzijds dankbaar voor de kans en anderzijds enorm trots om collega professionals op deze intieme manier kennis te laten maken met een deel van mijn eigen erfgoed: Anansi.”

Sherwin Blijd, adviseur Suriname en Zuid-Afrika bij DutchCulture was aanwezig samen met vijf experts van United Tour Guides Suriname: “De expertmeeting was een hele fijne ervaring voor de delegatie uit Suriname. Bij sommige groepen liepen de emoties heftig uiteen, terwijl bij andere groepen iedereen vrijwel gelijkgestemd was. De gidsen hebben voor het eerst van dichtbij meegemaakt welke emoties er vrij kunnen komen bij het bespreken van, voor Nederland, beladen onderwerpen. Emotienetwerken is een methode die de gidsen ook in Suriname zullen introduceren.”

 

Na afloop van de emotienetwerken sprak Correspondent-Journalist Karin Amatmoekrim over waarom ‘verzwegen geschiedenis’ door ons allen gezien moet worden. Lees haar gesproken column hier terug. Het Europees Erfgoedjaar blikte terug op acht themamaanden en vooruit naar de komende schijnwerpers van het jaar, Maand van de Geschiedenis, Archeologiedagen en Religieus Erfgoed. Hou de site in de gaten voor meer updates en activiteiten. Bekijk zeker ook nog de video bij het thema Beladen Erfgoed en Emotienetwerken.