Maak kennis met deelnemers Youth Heritage Summit in Berlijn

Tegelijk de European Cultural Heritage Summit in Berlijn, was er een speciale youth summit voor erfgoedprofessionals, -studenten en -vrijwilligers van 19 t/m 22 juni. Een groep van zo’n 50 jongeren in de leeftijd van 18 – 30 jaar, uit 16 verschillende landen, wisselde met elkaar van gedachten in workshops, presentaties en excursies. Maak hier kennis met hen!

Alexandru Mexi (27) komt uit Roemenië en werkt als landschapsarchitect. In het bijzonder interesseert hij zich voor tuinen als erfgoed. Samen met andere vrijwilligers zet hij zich in voor het behoud van historische tuinen en vegetatie.

Waarom vind je erfgoed belangrijk?
“I am fond of history and for me cultural heritage represents a link you have with history. It’s one thing to talk about war in a classroom, but another when you do so in a war museum. It’s the context that makes history appealing and alive.”

Welk erfgoed in Roemenië zou je graag delen met mensen die het land bezoeken?
“Personally I will visit gardens whenever I go somewhere. But this has to do with my own interests and PhD study. It depends on what you would like to see, but I think what makes Romania interesting is the different styles of architecture, both from communist times as the more bourgeois. You can see the different cultures of German, Hungarian and Turkish come together.”

Wat betekent deze youth summit voor jou als jonge professional?
“To meet as many new people as I can, grow my network. In Romania there is a lack of specialists who know how to deal with heritage. I noticed that once international experts visit sites in Romania, and thus give it international recognition, it changes the public opinion. People who may not care about a certain historical garden, for example, might suddenly see its worth and be more engaged with its preservation. By growing my network and perhaps future cooperation possibilities, in the end I hope to raise awareness in Romania, among all kinds of people, to feel connected to their heritage.”

Andi Xu (24) komt uit China en woont in Berlijn, waar zij studeert en werkt als multimedia designer. Voor haar werk vertaalt ze de historische content rond erfgoedlocaties naar een boodschap en evenement om een jonger publiek te bereiken.

Waarom is cultureel belangrijk volgens jou?
“Het verbindt het verleden met evenementen, objecten, plaatsen etc. en is het geheugen van wat hiervoor gebeurd is.”

Als anderen je woonplaats zouden bezoeken, welk erfgoedobject, plek etc. zou je dan aanbevelen?
“Normaal gesproken willen mensen naar de gangbare, bekende toeristische plekken. Maar zelf vind ik het interessanter om die plekken te bezoeken waar de lokale gemeenschap leeft en kennis te maken met de cultuur die daarmee verbonden is. Eeuwenoude architectuur is vaak te ver verwijderd van onszelf, gewone buurten staan dichter op ons eigen leven en zijn warmer. Bij erfgoed gaat het ook om het leven in een plek en hoe mensen invulling geven aan hun omgeving.”

Wat neem je mee van deze youth summit?
“Goede voorbeelden die ik normaal niet zo snel zou tegenkomen maar wel relevant zijn voor mijn werk, wat ik zou willen doen of denk dat belangrijk is. Ik hoorde net over een Belgische organisatie die heel goed de verbinding maakt tussen kinderen en musea. Zo zetten ze bijvoorbeeld kinderen in als rondleiders. Dit zou ook een goed idee kunnen zijn voor China. Ik denk dat een gids, iemand die je meeneemt en als poort dient tussen jou en erfgoed in bredere zin, noodzakelijk is voor kinderen om zich verbonden te voelen met erfgoed. Maar ook het voorbeeld dat studenten aan universiteiten zich actief inzetten en praktische opdrachten uitvoeren voor bijvoorbeeld musea zou in China heel goed zijn omdat men daar meer theoretisch leert en meer persoonlijke betrokkenheid goed zou zijn.”

Sarah en Annouk (beiden 26) uit België werken voor Mooss. Een organisatie die zich inzet voor het vergroten van de participatie van jongeren bij musea en erfgoed via actieve werkvormen.

Kunnen jullie wat vertellen over hoe jullie de relatie tussen erfgoed en jongeren zien?
“Vaak wordt gedacht dat jongeren geen interesse hebben in erfgoed, maar als je goed kijkt zie je het zeker terug in hun leefwereld. Vanuit onze organisatie proberen we alles vanuit kinderen en jongeren te bekijken en het heden met het verleden te verbinden. We werken in alle disciplines en baseren ons op de vraag van organisaties en kiezen daar geschikte vormen voor.”

Wat nemen jullie mee van deze youth summit?
“Het was een gevarieerd programma en het werd duidelijk met hoeveel verschillende onderwerpen mensen bezig zijn. Zelf zijn we vanuit ons werk helemaal niet bezig met het bewaren. We merken vooral dat we veel kunnen delen, dat er veel organisaties zijn die vragen hebben over het bereiken van jongeren bij erfgoed. Daarnaast konden we nu kennis maken met andere goede voorbeelden uit Europa. In je eigen land zijn die vaak wel te vinden of ken je ze al wel, maar die in het buitenland niet. Iedereen zit toch in een soort kokon. Dit soort internationale bijeenkomsten maakt het mogelijk daaruit te komen.”