Met GRUTS geven jongeren erfgoed nieuwe toekomst

GrutsNoord-Brabant investeert met het programma de Erfgoedfabriek in ‘vakmanschap’. Onder de naam GRUTS werken studenten vanuit verschillende studierichtingen samen aan het herbestemmen van materieel erfgoed in Noord-Brabant. Ze geven zelf invulling aan de opdracht, van idee tot uitwerking.

De Erfgoedfabriek is het investeringsprogramma van de provincie Noord-Brabant. In dit investeringsprogramma staat het herbestemmen van erfgoedcomplexen centraal. Om ervoor te zorgen dat erfgoed nu en in de toekomst behouden blijft is er een jongerenlijn ontwikkeld. Deze jongerenlijn, JOB-House, zorgt voor een frisse, nieuwe kijk op erfgoed. JOB-House staat voor: Jij Ontwikkelt Brabant. Omdat JOB-House moeite had jongeren te bereiken is het concept GRUTS ontwikkeld. GRUTS doet zoals het zelf zegt kei leuke projecten. Tijdens een stage werken studenten mee aan het herbestemmen en verder brengen van materieel erfgoed in Noord-Brabant. Voorbeelden van erfgoedcomplexen waarin ze hun tanden zetten: Dongecentrale, klooster Mariënburg, het MOB-complex en Fort Sabina.

Bekijk hier het filmpje over de herbestemming van Fort Sabina, onderdeel van de Zuiderwaterlinie in Noord-Brabant. Meer info op de website van GRUTS en hun Facebook-pagina.