Nuenen in Europees Erfgoedjaar: iedere maand een erfgoedexpositie

De_Makers_Portrait_Nuenen2
We hebben allemaal wel een idee bij het begrip erfgoed. Een monument, een gebruik, een museumstuk, een beschermd dorpsgezicht. Misschien is erfgoed wel te omschrijven als iets dat ons uit het verleden wordt aangereikt met de opdracht het door te geven aan de generaties na ons. Met andere woorden erfgoed verbindt: verleden en toekomst, jong en oud.

Met dat idee gingen eind 2017 drie enthousiaste erfgoedfans aan de slag. Fotograaf Marie Louise Nijsing, cultuuradviseur Jacqueline Bekkers en Maurice Jacobs, ontwerper en vormgever. Ze noemden zich De Makers en gedurende 2018 ‘maakten’ ze iedere maand een kleine expositie over een monument in het gemeentehuis van de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten.

Een jaar lang op zoek naar verbinding

Door omwonenden en andere betrokkenen aan het woord te laten streefden De Makers naar een verbindende factor. Er kwamen antwoorden op vragen als: “Wie woont er in dat huis aan het dorpsplein? Wie restaureert het oude wevershuisje? Of, hoe is het om in een watermolen te wonen?”

De Makers groeiden uit tot een hecht team. Het werd een geoliede machine die materiaal verzamelde en zij werkten in nauwe samenspraak met de erfgoed- en communicatiespecialisten van de gemeente. Gefinancierd door de gemeente Nuenen en Heemkundekring De Drijehornick werd het team uitgebreid tot in totaal zeven betrokken medewerkers.

Servies stillevens Van Gogh gevonden?

2018 is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed en op 1 januari 2018 hing de eerste tentoonstelling in het gemeentehuis. Op nationaal niveau werd iedere maand een specifiek thema vastgesteld. De Makers namen de bezoeker van de tentoonstelling mee naar plekken op een steenworp afstand, maar met onverwachte verhalen. Zo werd er bij het thema “Opgegraven Geschiedenis” servies gefotografeerd dat per toeval is gevonden onder het keukenraam in een oude afvoerriool van de pastorie. Hier woonde de familie Van Gogh. Het betrof o.a. materiaal van een puddingvorm, wijnglazen en Wedgwood aardewerk, wat wijst op gebruik door een dorpselite eind 19e eeuw. Een aantal exemplaren is volgens archeoloog Nico Arts identiek aan het soort aardewerk en glas op de uit november 1884 daterende stillevens van Vincent van Gogh.

Dat in Nuenen bezoekers van over de hele wereld komen om de monumenten te bekijken die te maken hebben met Vincent van Gogh is bekend. Het was derhalve een verassing om te ontdekken dat er ook vele binnen- en buitenlandse toeristen naar Nuenen komen om het verhaal van Easy Company te horen, bekend van de tv-serie “Band of Brothers”. De aanleiding voor deze expositie was het thema Verdedigingslinies in september van 2018.

Nu het Europees Jaar van het cultureel Erfgoed ten einde loopt worden alle panelen nogmaals bij elkaar tentoongesteld in Het Klooster. De tentoonstelling is hier tot en met januari 2019 te bezichtigen.

Het Klooster, Park 1, 5671 GA Nuenen
Maandag t/m vrijdag, 08:30 – 23:00 uur

Bekijk hier alle ‘Monumenten van de Maand in Nuenen’

Op de foto vlnr: Maurice Jacobs, Marie Louise Nijsing, Jacqueline Bekkers.