Verslag symposium 31 mei 2018 – Europese routes

Weg van Utrecht
Met een gezelschap van ongeveer 120 gasten, waaronder landelijke experts als landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen, planologen, provinciale en gemeentelijke ambtenaren Wegen, Energietransitie, Erfgoed, opende dagvoorzitter Hans Mertens het programma.

Gedeputeerde Mariëtte Pennarts trapte af met een mooi en inspirerend verhaal over Utrechtse iconische wegen en beleid vanuit cultuurhistorie. Mathijs Deen, auteur van ‘Over Oude wegen’ volgde in zijn presentatie het spoor van mensen die langs een van die routes reisden. Wouter Veldhuis, stedenbouwkundige, architect en directeur van MUST, toonde mooie voorbeelden uit de geschiedenis van het wegontwerp, de inpassing en inrichting van de weg en de wegomgeving. Paul Roncken, onafhankelijk adviseur ruimtelijke kwaliteit bij de provincie, daagde vervolgens de deelnemers uit tot actief meedenken over een aantal ontwerpdilemma’s.

Na de pauze presenteerde Kees Volkers de Utrechtse historische infrastructuur. Daarbij lag de focus op drie iconische wegen die door de provincie lopen: de Route Impériale nr. 2 (N402), de Via Regia (N225) en de Wegh der Weegen (N237). Als afsluiting van de ochtend bood Hans Voorberg, voorzitter van Stichting Wegh der Weegen, het recent opgestelde streefbeeld met betrekking tot behoud en onderhoud van deze historische weg aan aan gedeputeerde Wegen, Dennis Straat.

Na de lunch konden bezoekers deelnemen aan workshops over de drie iconische wegen in provincie Utrecht, Ook kon men de try-out van het nieuwe programma van Tjerk Ridder over het Martinuspad bezoeken, en een workshop over de aanpak van het Martinuspad volgen.

Verslag van de dag is terug te zien op: https://www.youtube.com/watch?v=FduS521wjrg.

Zie voor de terugblik op de drie workshops het volledige verslag.