Thema in maart 2018

Nederland heeft zijn economische sterke positie binnen Europa te danken aan het water. Nederland vormde visserij, scheepsbouw en handel om tot succesvolle businessmodellen, waaraan ons rijke erfgoed ons ook vandaag nog herinnert.

Deze maand kun je jouw favoriete maritieme plek, voorwerp of verhaal naar ons opsturen. Dat kan een foto met een toelichting zijn, of een video en zelfs in tekst. Bekijk hieronder enkele voorbeeldfilmpjes. Zie ons videokanaal voor alle Erfgoedjaar-filmpjes.

Schijnwerperproject

Verbonden door water: Europees maritiem erfgoed.

Water speelt een belangrijke rol in de Europese geschiedenis. Producten, mensen, culturen en ideeën, zijn ooit over het water verspreid tot in alle uithoeken van ons continent en zelfs ver daarbuiten. Maritiem erfgoed gaat over de relatie tussen mens en water en is een relevant onderdeel is van onze samenleving. Het betreft alle tastbare en niet tastbare getuigen uit het verleden die we bewaren, onderzoeken en doorgeven aan de volgende generaties.

Tijdens het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed brengen we de betekenis van maritiem erfgoed voor publiek, vrijwilligers, deskundigen en liefhebbers in kaart, door middel van een publiekscampagne met de oproep:

Wat is voor jou een belangrijk en bijzonder voorbeeld van maritiem erfgoed?

Is het misschien een scheepswrak dat ooit is opgegraven? Of één die nog onder water ligt? Een varend schip? Een spectaculair havenfront van de stad waar je woont? Of een boek, een lied, een verhaal of een voorwerp? Het kan van alles zijn!

Stuur ons een foto of video van het maritieme erfgoed waar je enthousiast over bent en vertel ons waarom. Dit kan naar info@europeeserfgoedjaar.nl. Ingezonden foto’s en video’s worden verzameld en verwerkt in een website. Eind 2018 presenteren we de resultaten als aanzet voor een Europees maritiem narratief op basis van alle inzendingen.

Activiteiten

Nieuws

Het favoriete maritieme erfgoed van Dana

Laat ik me eerst voorstellen, ik ben Dana Hupkens-Faasse, dochter van een particuliere schipper, geboren 1946 in Delft. Getogen in Rotterdam, de lagere schooltijd daar doorgebracht

Lees verder
Dries Favourite Maritime Heritage

Maritime Heritage: Call for Stories

  Connected by water: European maritime heritage.  Water plays an important part in European history. Products, people, cultures and ideas were once spread over the

Lees verder

De top drie maritiem erfgoed van Robert

Robert Verhoogt heeft maar liefst 3 maritieme favorieten! “Lees hier mijn drie favoriete vergane schepen uit de Europese cultuurgeschiedenis! Op nummer 3: De Titanic. Het schip kon

Lees verder

Het favoriete maritieme erfgoed van Sjouk en Gerard

Wij zijn Sjouk Engels en Gerard Overkamp, binnenstadbewoners van Gouda en daarnaast actief betrokken bij de (her)ontwikkeling van het cultuurhistorische water- en sluizenstelsel in en rondom Gouda. Onze

Lees verder
(c)2018 Webdesign Reith | Hendriks & partners