Wie is de beste restauratietimmerman van Nederland?

RestauratietimmermanFebruari stond in het teken van Duurzaam Vakmanschap. Het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed organiseerde een expertmeeting over de toekomst van het restauratieambacht, lees hier het verslag. Bekijk ook onze video over de studenten van ROC Twente, de ambassadeurs van het restauratievak!

Op 16 en 17 maart organiseert Stichting RIBO i.s.m. het ROC van Twente en World Skills Netherlands de restauratie vakwedstrijd. Het is een vakwedstrijd voor mbo’ers, waarbij de studenten de kans krijgen om hun restauratietalenten te laten zien. Zes restauratieleerlingen uit het hele land nemen deel aan de finale van deze wedstrijd. Zij werken aan vier verschillende opdrachten (weefgetouw, trap, klokkenstoel en kerkbank), die zij via een loting krijgen toebedeeld. In de alledaagse restauratiepraktijk weet je immers ook niet wat je elke dag kunt tegenkomen.

De echte restauratietimmerman heeft een breed pakket aan kennis en vaardigheden en een goed improvisatievermogen waardoor hij om kan gaan met deze wisselende omstandigheden. Voor de opdrachten wordt gebruik gemaakt van historische materialen uit het depot van het Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht. Een deskundige jury beoordeelt na de wedstrijd de resultaten en bepaalt uiteindelijk wie zich de beste restauratietimmerman van Nederland mag noemen.

De wedstrijd begint op 16 maart om 9.30 uur in Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht van de Stichting RIBO aan de Haarweg 3 in Hengelo. De prijsuitreiking vindt plaats op 17 maart vanaf 19.30 uur in de IJsselhallen te Zwolle.