Woudagemaal ontmoet Albula/Bernina spoorlijn Zwitserland

Bernina Express
Een delegatie van twee van Unesco Werelderfgoed Woudagemaal was van 14 t/m 16 december 2018 in Zwitserland als gast van de Bernina spoorlijn. Belangrijkste doel: kennis maken met een collega Unesco Werelderfgoedsite die voorspoed bracht in een regio op zowel economisch als sociaal en cultureel gebied.

Dankzij nieuwe technologische ontwikkelingen in het laatste deel van de 19de en het begin van de 20ste eeuw ontstonden nieuwe kansen op het gebied van weg en waterbouw en transport. Het Ir. D. F. Woudagemaal werd geopend in 1920 en de Rhätische Bahn in 1904. Bijna een eeuw en meer dan een eeuw geleden.

Het Rhätische werelderfgoed is een voorbeeld van het toepassen van een treinspoor ten behoeve van het opheffen van het isolement van nederzettingen in de centrale Alpen begin 20ste eeuw. Dit wordt gezien als van uitzonderlijke universele waarde.

Dankzij een unieke kans in het Europees jaar voor Cultureel Erfgoed werden wij in de gelegenheid gesteld om ervaringen te delen met een collega Unesco Werelderfgoed in Europa, op het gebied van onze Outstanding Universal Values en eigentijdse begrippen als duurzaamheid en duurzaam toerisme. Tevens namen we de gelegenheid te baat de impact van de Unesco Werelderfgoedstatus te vergelijken.

Lees het verslag (pdf, 7 MB)